گویش نایینی

گویش و دستور گویش نایینی

image_pdfimage_print

در آینده در این وب سایت از زبان و وگویش نایینی بیشتر خواهید دانست.

گویش و دستور گویش نایینی

شهر نایین و بسیاری از روستاهای آن گویش ویژه‌ای دارند که به زبان نایینی یا گویش نایینی مشهور است. حدود پنجاه هزار نفر به این گویش سخن می‌گویند و قلمرو انتشار آن از شمال غربی تا نزدیکی‌های اردستان و از جنوب تا حوالی عقدا در استان یزد و از سمت شمال تا انارک و از سوی جنوب غربی تا کوهپایه اصفهان می‌رسد.

گویش نایینی که از گویش‌های مرکزی ایران است در درون خود لهجه‌های گوناگونی دارد. لهجه شیوه‌ای خاص از گویش است و تفاوت آن با گویش آن است که گویش، نیاز به ترجمه دارد ولی لهجه‌ نیاز به ترجمه ندارد. برای آشنایی بیشتر با ریشه گویش نایینی به تاریخ تحول زبان‌های ایرانی اشاره می‌کنیم:

زبان‌های ایرانی به لحاظ ساخت زبان و میزان تحول و دگرگونی آن به سه دوره تقسیم می‌شود:

  1. دوره زبان‌های ایرانی باستان یا فارسی باستان که «فرس قدیم» یا «فرس هخامنشی» خوانده می‌شود. این گویش‌ها از زمانی آغاز می‌شوند که آثار و نوشته‌هایی به زبان‌های ایرانی برجای مانده و تا پایان امپراطوری هخامنشی ادامه می‌یابد.
  2. دوره زبان‌های ایرانی میانه که از انقراض هخامنشیان یعنی از زمان اشکانیان آغاز می‌شود و تا زمان برچیده شدن سلسله‌ی شاهنشاهی ساسانی و طلوع خوردشید اسلام ادامه دارد.
  3. دوره زبان‌های ایرانی کنونی که از آغاز دوران اسلامی تاکنون در سرزمین ایران متداول بوده و در گفتار و نوشتار اقوام گوناگون ایرانی رواج داشته است.

 

در حال حاضر زبان‌های باستانی و میانه ایران، مرده یا خاموش به شمار می‌آیند و گویش‌های کنونی ایران که دنباله زبان‌های باستانی و میانه‌اند بسیار پراکنده‌اند و دیگر با مرزهای سیاسی و جغرافیایی ایران کنونی مطابقت ندارند؛ بلکه دامنه‌ی انتشار آن‌ها از کنار رود دجله تا ترکستان قدیم و از قفقاز تا دریای عمان گسترش یافته است.

زبان‌های کنونی ایران به دو گروه اصلی تقسیم می‌شوند:

یکی از زبان‌های ایران غربی که دنباله‌ی زبان‌های ایرانی میانه غربی هستند. زبان‌های ایرانی میانه به دو گروه شرقی و غربی تقسیم می‌شوند. از گروه غربی پهلوی را می‌توان نام برد که دنباله فارسی باستان است و خود به دو گروه شمالی و جنوبی تقسیم می‌شوند. گویش شمالی را «پهلوانیک یا پهلوی اشکانی» و گویش جنوبی را «پارسیک یا فارسی میانه» می‌نامند.

نوع دیگر، زبان‌های ایرانی شرقی است که دنباله‌ی زبان‌های ایرانی میانه شرقی هستند. شماری از گویش‌ها و زبان‌های غربی کنونی عبارتند از:

زبان فارسی کنونی، گویش کردی، گویش بلوچی، گویش‌های گیلکی و مازندرانی و گویش‌های مرکزی ایران مانند گویش نایینی، گویش میمه‌ای، گویش زفره‌ای و گویش سمنانی. بنابراین گویش نایینی در میان زبان‌ها و گویش‌های ایرانی جزو «گویش‌های ایرانی غربی کنونی» و دنباله‌ی «زبان‌های ایرانی میانه غربی» است و با توجه به اینکه زبان‌های ایرانی میانه غربی خود به دو گروه شمالی و جنوبی تقسیم می‌شوند، گویش نایینی جزو گویش‌های ایرانی جنوب غربی به شمار می‌آید که البته بسیاری از ویژگی‌های «گویش‌های ایرانی شمال غربی» را نیز دارد.

مقایسه با زبان فارسی

زبان فارسی زبان نائینی زبان فارسی زبان نائینی
جو یا آب اُو
مادر مای پدر پِی
شهر شَر زن جن و انجو
دست زَست چهره دیم
دماغ لنج پسر پور
دختر دُت مرغ کرک
مرد میره خروس هروس
سوسک ممیله قاشق چمچه
مگس مَج جوجه چوری

زبان در خطر انقراض

آماری از یونسکو درمورد تعداد زبان های موجود و در خطر انقراض دنیا و ایران

منابع : http://esfahanshargh.ir

ویکی پدیا

 

 

نایینی

تمام اطلاعات مندرج در این سایت با ذکر از منبع منتشر خواهد شد . در صورتی که مطالب نیاز به ویرایست دارد لطفا از منوی " ارسال مطالب توسط شما " یا قسمت "تماس با ما " یا از پایین همین مطلب قسمت " گزارش تخلف و محتوای اشتباه " مطلب را تصحیح و با ذکر از منبع ارسال نمایید . باتشکر منتظر نظرات پیشنهادات و انتقادات شما بزرگواران هستم . به امید فرداهای روشن برای شهر هزاره های تاریخی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بستن